Commercial

Friday, July 30, 2010

Misteri bekalan air

Salam

1.Hari ni actually kalo diikut atas kertas, xdak class @ sesi academic. So bangun lambat la hari ni. House mates yg course lain pagi2 buta dah lesap ke campus sbb ada class pagi. Cuma lepas solat Jumaat ada briefing tuk Final Year Project (FYP) di campus bersama Dekan Assoc. Prof. Dr. Raja Aziz & Timbalan Dekan Assoc. Prof. Dr. Razif.

2.Tgah sedap tido tetiba bunyi alarm. Ak pon terbangun, tgok Pali (roommate) tgah siap2 nk g class sbb dia subjek lain yg tercicir dua sem lepas. Dia cakap ayaq xda. Ak pon tgah mamai, ak ckap "Owh!" ja la. Si Pali ni rupanya siap update kt Fesbuk lg yg xda ayaq .Buat malu ja orang kutuk tak mandi, hampeh tul Pali.

3.Dah lama ckit ak bangun, tgok Pak Ya pon dah bangun. Ak tgok bkas presiden tu pon tgah mamai2 ckap ayaq xda dkt tandas, tp ayaq ada dkt paip dapur, pastu nmpak cam dah perlahan. Haish, camna ni, dah la hari Jumaat, jab lg nak solat Jumaat, pastu ada sesi dgn Dekan plak, camna ni. Pak Ya cadang pegi serang umah kawan kami, si Ustad (Capik) yg tinggal kurang 1km dr rumah utk tumpang mandi.

4.Tapi terlintas dihati yg maybe satu taman xda ayaq, jd Pak Ya pon call la Syabas utk check tgok kalo kena potang ayaq ka hapa sbb kami baru sangat msuk sewa rumah ni & bil bulan lepas xda dlm tangan kami ataupon memang ada gangguan bekalan. Sambil tunggu tu, aku dah lemas tak bermandi, pg dapoq tadah ayaq di singki yg masih berbaki, dpat la dlm separuh baldi lebih utk buat mandi. Mandi pon jimat2 saja, sempat la aku & pastu Azim lak mandi.

5.Dlm setengah jam camtu Syabas sampai tuk check meter ayaq kt luaq rumah. Tgok xda masalah pon, pastu dia cakap ni bukan masalah bekalan ayaq, ni masalah tangki ayaq rumah. Tersipu2 malu dgn orang Syabas. Kami sebenarnya percaya yg rumah ni xda masalah dgn sistem paip sbb percayakan tuan rumah dah baiki semua benda, & dah ok sblum kami masuk.

6.Ak,Pak Ya & Azim pon pikiaq la dkt mana punca xda air ni, xlama lpas tu bdak2 rumah lain balik tgah2 orang Syabas bersyarah pasal bekalan ayaq tuh. Si Syubli panjat naik atas siling tuk check tangki. Kosong! dan xda ayaq mngalir keluaq dr paip.Iwan lak pg dapur & teringat kunci paip ayaq ke tangki, lepas dia pusing2 cikit terus Syubli yg masih di atas siling jerit dah ada air. Cis! rupanya ada orng tutup air. "Soalnya siapa?" Ala mcam tajuk movie lak hahaha.

7.Pastu dgn jujurnya junior kami (yg tumpang rumah kejab) bagitau yg Pali tutup malam td sbb kunci paip tu keluar air (bocor la). Lolz!. Pali yg tutup pastu dia lupa & sebok kecoh satu rumah yg ayaq xdak. Haha memang nak kena la Pali ni.Kebetulan waktu kecoh2 bila dah tau punca knapa ayaq xdak tu Pali sorang sja yg xda dkt rumah.

8.Tak lama lepas tu, si beruang tu (Pali) pon balik la tanpa tahu yg kami dah prepare nak hentam incik beruang tu. Heh, dgn muka tak bersala sambil gelak2, dia ckap dia lupa dia yg tutup paip tu. ceh! So ayaq dah ada, so siap2 la nk solat Jumaat lak & sesi dgn Dekan.

9.Sampai di campus dpt satu lg berita yg actually sesi tu CANCEL! sbb pihak pengurusan fakulti ada working visit dr pihak luar. Haiya!

To Pali:
Woit, hantar balik zoo gak si beruang ni haha

To all:
Siasat dlu sesuatu perkara dgn detail & refer pd pihak yg berkenaan.(-_-"

P/s: Ak mandi ok! kan ak dah tulis kt atas tu :P

till then, assalamualaikum

2 comments:

miss eyntan said...

mbekk... mbekkk.. mbekkk.. hahahahha..

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

sampai di kampus??

Post a Comment