Commercial

Wednesday, July 14, 2010

Tak paham bahasa ke!!!

Salam

Heh, posting aku pasal isu tak paham bahasa. Huh bunyi cam nak cari gaduh. Mari kite tgok part mana yg cam nak cari gaduh tu.

blogger-emoticon.blogspot.com

Situasi 1

Tahun 1997

Pakcik,makcik, dgn tok aku serta aku la dalam usaha utk mencatat rekod peribadi mengelilingi Semanjung Malaysia dlm tempoh seminggu. Kami start dgn Pantai Timur, Kelantan, Terengganuu dan sampai suatu tempat di Pahang dan terjadi satu insiden yg tak dilupakan....

Tempat tu nmpak mcam baru dibangunkan, bangunan masih dlm pembinaan, jalan pon baru & blom ada papan tanda jalan yg sempurna. Sampai di traffic light, pakcik aku pon tanye la brader bawak moto.

Pakcik : Er bang, di depan ni nanti ada apa?
Brader : Ada Pekan.
Pakcik : Ya la, saya tahu pekan, tapi pekan apa?
Brader : Pekan la.
Pakcik : Maksud saya nama pekan tu, apa nama pekan tu?
Brader : Pekan la!
Pakcik : Saya tnya ni, apa nama pekan tu?
Brader : Nama pekan tu Pekan la...dah memang nama pekan tu Pekan, sya nk jawab apa lagi.
Pakcik : Ha xpa la, terima kasih.

Brader tu pon blah, pastu baru la kami teringat, Pekan tu Bandar Di-Raja Pahang hahaha. Hmm tapikan orang utara selalu guna perkataan pekan sbgai ganti utk bandar especially elders. So tak salah la kami confuse hehe

Situasi 2

Awal tahun 2010

Satu hari di kilang tempat praktikal. Masa tu tgah lunch kt cafe kilang dgn geng shopfloor sambil kutuk-mengutuk & gelak2. Tetiba keadaan harmoni tu tercemar bila pak guard berbangsa Nepal masuk ke cafe sambil jerit : "Kurea! kurea datang!, ada kurea baru juga sampai, ada dkt opis".

Aik? Orang Korea mana plak datang? Company & kilang kami ada 70% kepentingan Malaysia & 30% kepentingan Korea. Tapi xda lawatan staf dr Korea. Hairan & pelik, bangun la sorang staff office utk check sapakah mamat Korea yg dimaksudkan.

Dalam 5 minit camtu, staff td msuk semula ke cafe. Sapa datang? Tanya sorang lg staff lain. "Kurea apa jadahnya, courier!!!. Cis!!! Kacau aku makan je. Hahaha

Ok! so part mana yg nk cari gaduh tu? Xda kan? haha ni la yg jd masalah, bila terjadi salah paham disebabkan satu perkataan tp serve different meaning atau cara pronounce hehe. Jd trimas sbb luangkn masa utk baca posting ni kehkeh.

To all:
Jangan marah ar, nanti kena jual :P


till then, assalamualaikum

2 comments:

miss eyntan said...

sentap.. penat membaca.. hahahaha.. :p

Firdaus Isa said...

haha sentap?

Post a Comment