Commercial

Saturday, December 19, 2009

Delayed Liputan Terkini

Salam

ORANG TUA

Baru-baru ni kawan skolah rendah + skolah menengah,Pak Jang @ Saiful Nizam buat kenduri, eh mak dia buat kenduri, kakak dia kawen. Haha macam dia lak yg kawen. Tym akad nikah lg ayah ak dok usik dia haha padan muka. Aku pon kena tempias gak, kena teman si Nizam yg pemalu nak mampos ni. Tym kenduri ak temankan dia jd "orang tua" penyambut tetamu. Alah kebiasaan most senior member of the family akan duduk depan rumah sambut tetamu. Disebabkan dia la anak lelaki sulung & ayah dia dh meninggal 2 tahun lepas, so dia la jd "orang tua" plus menjai wali haha. Kembong beb 3 poket baju melayu dia dgn duit hahaha. Aku lak disalahsangka jd adik bradik si Nizam ni lol. Ada gak yg terkejut, "Wah mudanya tuan rumah!". Jenuh jugakla nk explain. Siap dapat soklan cepumas lg, "Tuan rumah bila plak" haha merah muka si Pak Jang. Nasib ada uncle dia yg teman skali. Tu pon ada gak yg masih bertnya. Xleh blah ada kawan sendiri yg tanya,memang makan terajang lpas mkan nasik dkt situ gak ngan Nizam ni haha.
To Pak Jang:
Tak pa, pengalaman tu Pak Jang oi.


AWAL MUHARAM 1431H

Selama ni mama la yg slalu ingatkan pasal Awal Muharam dgn tarikh2 penting lain dlm Kalendar Hijrah. Tp dis tym mama lupa lak, huhu bz shopping utk buka skolah,ayah pon sama lupa.Aku pon teringat sbb tgok takwim hijrah yg ada jadual waktu solat. "Eh mama, ayah, tak baca doa akhir taun lg ni?" "La,ya ka?". Baru la kelam kabut satu family nk bca doa. Wktu yg sama satu Malaysia @ seluruh Malaysia (bkan 1Malaysia) tgah fokus final bola sukan SEA Loas; Malaysia VS Vietnam.Adik ak yg x minat bola pon tgok gak sbbnya dgn alasan si kembar Zakuan & Aidil tu cute, xleh trima langsung alasan. Dan macam biasa rakyat 1Malaysia yg hipokrit menyanjung tinggi kemenangan Malaysia ke atas Vietnam walaupon sblom ni krtitkan & kutukan yg melampau trhadap pasukan bola negara. Menang sorak, kalah kutuk. Rupanya Malaysia blom belajar dr sejarah especially kes Anak-anak Sidek dgn Nicol Ann David. Kes Nicol contoh terbaek. Bila dia menang, semua sibuk nk bg anugerah, panggil bg ucapan la, jemput makan malam la, lancar tu ini la. Pastu bila dia kalah,semua kutuk dia. Padahal bukan salah Nicol. Yg salah rakyat Malaysia especially para VIP. Bila hang jemput Nicol pi majlis hang, bila dia nk practice? Ang dh kacau masa latihan dia, dia x pi satni VIP ni kata Nicol sombong. Ni jadinya, waktu latihan yg berguna terabai semata-mata nk layan jemputan VIP tu, VIP ni ke majlis tu & majlis ni. Bila dia kalah kutuk. Aik tajuk ak Awal Muharam, pastu masuk bola, pastu squash plak. Adeh...

To all Muslim:
Happy New Year 1431 Hijra

To Malaysian:
Ubah pemikiran; pencapaian didahulukan (uwek)

INTRA

Fiuh! (tiru gaya Mr Jaya Bhanu) penat gak usaha nk dapat tempat intra nieh. Intra tu apa? adagak yg xtau, Intra tuh Industrial Attachment, ada gak panggil Practical, Industrial Training atau Latihan Industri lol sama la tu habaq hang. Mintak Honda,Jhotoworks Sg Ptani; xdapat sbb dh penuh & ada yg x reply balik,senyap ja, lpas tu apply Modenas & Perwaja dkt Gurun; Modenas sat kata ada,sat kata penuh,sat kata boleh,pastu call ckap penuh, stu company dkt Jitra xda reply terus, Asia Composite Manufacturing (Vendor Boeing) dkt Bkit Kayu Hitam cakap xamek student intra.Last apply luaq Kedah trus, apply dkt Ingress Corp Bangi. Kebetulan ada A'an & Kak Dilla kt situ Lepas 2-3 kali call staff in charge,nama Tn Fazilun, dia cakap OK, boleh. Fuh lega. Tempat tinggal lak kebetulan x-qubemate ak kt KMK,si Hakim Masdan bagitau yang bilik dia kosong. Dah ok kat situ.Maknanya ak dah reunion dgn x-cubemate hahaha.Rumah dekat ja dgn UniKL MFI Bangi Section 14, intra dkt Section 13. Memang ak prefer dpt Bangi sbb penah stay di MFi satu sem. Agak familiar dgn Bangi.Tp lg suka kalo ak dapat dkt Kedah. Intra kt Bangi lg rapat la ak dgn geng satu Foundation dlu yg skarang student UniKL MFI & UniKL MIAT. Geng yg len ada yg dh start intra,mcam Pak Ya yg jd 1st student yg intra giler awal, habis paper final trus masuk kerja. Excited nk intra, tp cuak pon ada gak,sbb rasa blom cukup knowledge & experience. Tak pa,nama pon latihan industri.Hope intra dapat matangkan ak huhu

To myself:
Caiyok!!!

till then...

-Black Antz-

Monday, December 7, 2009

Cinta Terakhir - Aiman


Lirik Cinta Terakhir - Aiman


Kau cinta pertamaku
Kau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa
Menafikan kasih kita

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Korus
Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Ulang korus

Mungkin kita kan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan

Ulang korus

Lagu/Lirik: Hafiz Hamidun
Artis: Aiman

Sunday, December 6, 2009

Halangan @ Obstacle

Salam

selepas fikir2,kenang2,ingat2 balik, berapa banyak peluang keemasan muncul, mcam2 peluang: study oversea, organize event gempak2, ruang utk belajar benda baru/bahasa asing, ruang utk tonjolkan kebolehan, peluang utk kembang minat aku, peluang utk buat business, pengalaman baru, jumpa orng terkenal etc, tapi mesti ada ja halangan yg menghalang ak utk capai & gengam peluang tu, kadang2 benda tu dh depan hidung ja, tp melepas gak. Kadang2 aku tak expect benda tu peluang walau dh dok depan mata, tp 2-3 minit lepas tu baru tersedar, "Eh!,ni peluang!" argh!!! dh melepas baru teringat. Kalo ak cerita pon bnyak orng xkan percaya. "Alah,sembang ja kencang,benda x da pon". Ada gak ak ingat itulah peluang, tapi fatamorgana shj. Kenapa????

  1. Adakah aku yg x reti rebut peluang?
  2. Adakah aku yg x sedar & x pandai "baca" keadaan sekeliling?
  3. Atau memang bukan rezeki aku, Allah bg ak tgok je. Sbb kdang2 memang takdir utk orng tu berjaya didunia,sbb die dh xda apa2 di akhirat, ada jugak yg didunia dia memang xda apa2,tp mcam2 menanti didunia lain, lg bertuah kalo di dua2 dunia dia dapat, dan sngat rugi kalo orng tu xdapat apa di dua2 dunia, peh lg sedih.
  4. Atau bukan rezeki aku sekarang, mybe esok lusa? who know right?
  5. Atau ak ada "hutang" yg blom selesai dgn Dia, atau ak sebenarnya ditimpa kifarahNya?
Lagi aku kenang,lg down moral aku, tambah2 dlm keadaan result final yg nk keluaq dlm cikit masa lg ni plus dgn practical yg blom tentu ni.Hmm

To myself :
Learn from mistake (ckap bole la)

To friends :
kalo ak salah tolong betulkn,kalo ak betul, pls support me


-BlackAntz-


Friday, October 16, 2009

6th UniKL Convo Fiesta (1st report)


PICC

Event :
6th Universiti Kuala Lumpur Convo Fiesta 2009

Date : 9-10-11 Oct 09

Venue :
Concourse Level, Putrajaya International Convention Center (PICC)

Organizer :
Chancellery Student Affair Dept., Universiti Kuala Lumpur

Team : 28 strong members of Committee

Crowd : 7000-9000 (est only)

Graduates : 2499

Official Appearance :
HRH the Chancellor Crown Prince of Pahang, 1st Pro-Chancellor, & 2nd Pro Chancellor

Fuh, lawa celling Plenary Hall


Penyampaian Scroll

9-11 Oct lepas adalah Istiadat Konvo ke-6 UniKL dgn secara serentak berjalan Fiesta Konvo UniKL. Minggu sebelum tu berlangsung Pra-Fiesta di kampus2 cawangan seluruh negara. Ni adalah 2nd tym aku terlibat secara langsung dgan Fiesta Konvo dgan Istiadat Konvo.

PRA-FIESTA

Pra-Fiesta berjalan dgn agak hambar kerana kurang persediaan & pengalaman dr committee sendiri, sbb ramai bdak baru masuk & inexperience dlm event management, tp xpe, biar dpat pengalaman dr kesakitan & kesusahan, kalo tak train tys tym, bila lagi. So ada gak generasi pelapis yg bleh buat yg lg gempak next tym. Pra-Fiesta bertembung dgn banyak event lain di City Campus. Ruang legar lobi dh macam pasar malam dgn macam2 xtvt. Heran gak, kalo xda event kosong gile lobi, tp kalo ade event sampai 2-3 berturut2 & kadang2 berjalan serentak dlm masa yg sama tempat yg sama, pandai2 la tolak ansur, bawak berbincang camne nk deal supaya x da masalah. Senang cari ja Project Manager @ Event Director & deal trus dgn orng2 ni. MIIT ada Language Day dlm tempoh yg sama, ada event utk Mandarin & English plus dgn penglibatan student international. Tu pon pakai separuh lobi, lg separuh kami ambil tuk buka gerai jualan KOSISWA. Preceding adalah Bowling Club Tournament Campaign , dgn ada klas yg nk buat sambutan raya tp kene reject dgn Dean's Office sbb lambat hantar proposal. Habis saja Language Week, lobi kami punya pd 8 Oct utk robes,hood & mortar board collection. 2000 orng trun City Campus utk collect robes memasing, macam2 kerenah unik senior2 ni. Ada yg datang pakai sluar pendek & selipar le, ada yg terlebih formal lak, ada yg mak bapak datang wakil, slip x bawak la, resit hilang la, bank-in CIMB lambat la, terpaksa patah balik sbb kapal Royal Navy terbakar kt Lumut Naval Base la. Huh pening + penat + lawak pon ada.


HRH the Chancellor; Crown Prince of Pahang : very cool prince!!


2008 walk in as ordinary committee,
2009 as Head of Committee!!! What a twist of fate.

FIESTA + CONVO = THE DAY

9 Oct 09

Committee dh berkampung di PICC utk preparation. Masih ramai senior yg datang utk collect robes di Hall 9. Most xtvt focus di booth secretariat, set-up booth, canopy utk KOSISWA, dgn pantau booth operator utk make sure patuh rules & regulation. Booth naek lambat, janji awal booth dh ready pada petang 8 Oct, & operator bleh masuk start petang tu gak. Masih ramai blom masuk booth pd pagi 9 Oct. Menjelang petang, staff dr Main Committee dh x senang duduk tgok booth operator yg dh bnyak langar peraturan. Kami lg la x senang. Aku dh full swing mobilized Unit Keselamatan & Unit Booth utk beri nasihat warning pd booth operator pasal regulation. Sume rules regulation PICC yg tetapkan dgn persetujuan Universiti. Buat dgan ada sebeb tersendiri, mostly deal dgn safety & cleanliness , paling mustahak bg venue yg grand cam PICC ni adalah image huhu what can i say. Petang tu dgn persetujuan Cik Megat, semua operator booth dipanggil ke bilik Sekretariat utk last meeting, very last briefing & very very last warning. Lpas ni xde lg tolak ansur, terus ambil tindakan. Macam2 luahan operator yg mostly student la, pasal macam2 hal, x untung la, x tau rules la, organizer tak pengang janji la. Kami tak pernah janji apa2 pon. Banyak isu cuba diselesaikn dlm meetin tu juga supaya tak berlarutan.

Booth @ Secretariat Service Counter

10 Oct 09

2nd day start agak slack cikit sbb bas bertolak lambat, Hj Bahtiar (Manager Chancellery Student Affair Dept) dh lain dah huhu sorry sir. Sampai je trus masuk position masing, paling crucial tym ni adalah Unit Persembahan + Unit Teknikal, Unit Keselamatan (penguatkuasaan actually) + Unit Booth sbb crowd dh mula ramai masuk ke PICC. Ade kech cikit di escalator utama sbb security PICC & staff yg agak strict dh ambil alih kawalan bila da yg lambat masuk padahal acara dh berjalan. Hari ni x brapa focus sangat apa yg jd di dlm Plenary Hall, focus bnyak diluar. Masih ada operator booth yg baru sampai. Pengurusan booth tys tym agak teruk, xpe pengalaman, biar jd ingatan utk semua. Acara pentas berjalan dgn lancar walau ada yg komen & protes dr crowd sbb x leh tgok siaran langsung dr dlm dewan. TV provided dkat strategic location actually tp ramai x perasan. Acara diluar tak sama dgn acara di dalam, dan kami berusaha utk pastikan acara kemuncak & penting tak dihalang siaran, cth masa perarakan masuk, pengisytiharan pembukaan, penangguhan etc. Masalah masih timbul dgn operator yg langgar rules. Atas dasar tolak ansur, peluang diberi sehingga jam 2.30 petang utk patuh. Aku lupa something, rmai kawan aku grad ari ni. Tp x sempat nk kejar bergambar sekali, huhu sungguh rugi, dah habis istiadat baru teringat. Nak cari dlm crowd 2000-3000 orng x dpat la. Call pon tak angkat.

11 Oct 09 = Final Day

to be continued (dah mengantok la)

Thursday, October 15, 2009

Gala Raya FET UniKL 09 @ Reunion Raya



Sebelum bermula

Aku (3rd Batch) & Hafiz (4th Batch) wakil UniKL MIMET

Dah selesai, fuh!!

Motif : Gala Raya FET UniKL 09 @ Reunion Raya
Edition : 2nd
Date : 3th October 2009, Saturday
Venue : Putrajaya Lake Club
Attendance : +/- 157 alumni
Batch : 1st, 2nd, 3rd, 4th & 5th
Branch Campus :
Universiti Kuala Lumpur - CITY CAMPUS, MSI, MIMET, BMI, MFI, MIAT, MICET

Macam yg dah di plan, this year, UniKL City Campus plak yg jadi host utk sesi Reunion Raya 2nd Edition, tahun 2009. Tahun lepas 08, UniKL MFI yg offer diri utk jd host utk 1st time. This time City Campus lak yg offer diri. Kami punya kepala, Wanlat memang dah lama nk buat something utk tonjolkan FET City Campus (CC). Plan punya plan, akhirnya terlintas nk buat jamuan raya.

Original Plan

Plan asalnya nk buat dkat City Campus je, so Unit Publisiti (Unit Propaganda haha) dah hebohkan pasal event ni. Tarikh yg dicadangkan sama ada 3 Oct atau 11Oct, tp 11 Oct tak boleh sebab FET members (aku, naz & wanlat) terlibat secara langsung dengan Pesta Konvo ke-6 UniKL. Jadi 3 Oct adalah final date utk event. Si Alan Sharif dah buat hebahan dlm Facebook & antara respond yg dapat termasuk dr Botam (1st batch). Botam bgtau yg 3 Oct tu clash dengan event 1st Batch kt Putra. Ala lebih kurang Prom Night sblom grad la. Event Botam tu ada masalah, dan event kami pon ada masalah. Event Botam ade tempat tp tak da orang, event kami ade orang tp xda tempat. Event Botam yg minat nk datang just 23 orng 1st Batch dr 99 orng members, walhal kami plak ade dkat 200 orng yg minat nk datang tp venue di CC tak sesuai. Lobi utamaUniKL-CC cuma bleh muatkan dlam 180 person shja. huhu dan UniKL VIP Banquet Hall di Level 29 yg pemandangan menghadap KL 180 darjah yg sangat cantik lg tinggi melangit tu capacity 80 person ja. Almaklumlah mostly used to served Royalty, Dignitaries & foreign visitor ja, sesuai la 80 capacity tu. Jd option ada : bergabung la. Atas persetujuan bersama, 2 event combined , Gala Night + Aidilfitri 09 = Gala Aidilfitri 09 haha.

The Day

Thanks to Botam yg provide venue yg exclusive di tgah2 federal administrative capital Putrajaya, team FET UniKL CC just datang utk setelkan tentative ja. Bergerak awal dlm pkul 4, singgah dulu di Kg Baru di rumah Wanlat dgn senior 2nd Batch dkt lorong Putra LRT Kg Baru, angkut barang2 yg perlu, 2 kereta bergerak sekali. Seblum sampai, singgah dulu di Bangi di rumah enior 2nd Batch yg len, just singgah tgok2 diorng. Sampai awal di kelab tasik, pusing2 tgok tempat, prepare apa yg patut, calling2 wakil2 campus yg jauh, tanyakan camna diorng, dh grak blom, kt mana sekarang. Dah dkt maghrib Botam offer satu rumah transit di Presint 9 utk relax, mandi & salin baju sblom balik ke kelab.

UniKL MIMET yg jauh sampai dulu dgan satu bas, dan UniKL MIAT + MFI yg dekat nak mampos sampai paling last. Pa nk jd pon xtau la lepa ni. Dah sampai lake club yg aman damai dh jd tongkang terbalik dgn bdak2 ni. Maklum la lama x jmpa kawan2, bnyk yg dok jauh. Tentative berubah, biarkan sume makan baru start acara. Yg kurengnya ada yg xdapat makan, sama ada makanan x cukup (mustahil) atau da members yg x bayar datang dan mungkin ada yb bawa skali orang luar (non-members @ awek ato balak memasing la) sbb ada yg skip registration kt depan club & trus masok. Eventnye kami truskan cam taun lpas, ada ucapan dr host (tuan rumah) wanlat, bg penghargaan kpd semua wakil campus. Queen & King of the Night, & Special Appreciation tuk 1st batch yg bakal konvo. Abes ja event, sambung lak dgan acara photography haha favorite suma orang, macam2 la gaya lepa ni, lompat la, lari la, bersila la, etc. Dah dekat kul 11 bas UniKL MIMET dh bertolak balik Lumut, baru la yg len pon beransur balik. Huhu tuan rumah pon cabut skali.. penat do layan macam2 kerenah bdak2 ni. Tp tak habes macam tu ja, sambung lg dgan lepak di mamak dkt Presint 9 dgn geng committee event + geng BMI (Gombak) + MICET (Melaka) + MFI (Bangi). Makan2 & sembang, tp x brapa sembang sangat sebenarnya sbb dh penat + mengantuk. Lpas tu baru r sume blah.

To committee :
thanks to yr great cooperation, even 1st time handle event dgn crowd camni, good try & good experience

To alumni:
jumpa lg next year, hmm sapa lak campus host next year
(aku prefer MIAT sbb paling lack participation & contribution )

till then,

-Black Antz-


Wednesday, September 23, 2009

Konflik kepentingan media, fakta & kematangan berfikir


Indonesia - Malaysia - Singapura
(tiga serumpun)

Belum habis isu Ambalat, timbul isu Manohara, timbul pulak isu Tarian Pendet, dijadikan modal media Indonesia untuk menyerang Malaysia. Belum selesai isu tanah KTM, duit caruman pekerja, rundingan harga air dgan Singapura, timbul pulak isu makanan. Mangsanya Malaysia.

INDONESIA - MALAYSIA

Tamatnya Konfrontasi yang berpaksikan Parti Komunis Indonesia dengan tumbangnya rejim Sukarno, disangkakan tiada lagi masalah berbangkit antara dua negara. Malaysia pada waktu itu memandang tinggi Indonesia sebagai sebuah negara yang besar, kuat, dan maju dari aspek ekonomi. Didiami dengan satu bangsa yang punya harga diri yang tinggi dan bertamadun. Tetapi semua itu dahulu. Negara Kesatuan Republik Indonesia (NKRI) tidak segah dulu. Rakyat NKRI tidak lagi sematang generasi dahulu. Semuanya berasaskan emosi bukan lagi logik dan fakta. Tengok ja drama@sinetron, semuanya berteraskan emosi. Emosi yg berfikir, bukal akal. Marah cikit, bergaduh; apa yg dituduh semuanya betul. Padahal isu kecik ja. Semuanya terima kasih kepada Suharto. Negarawan yg membenarkan demo berleluasa di NKRI. Tak puas hati demo, marah cikit demo. Akhirnya dia sendiri tumbang dengan demo mahasiswa yg mengepung Istana Merdeka. Isu tarian pendet jugak berteraskan emosi, bukan fakta.

Faktanya:
  1. Tarian itu memang milik NKRI. Malaysia tidak pernah mendakwa tarian itu berasal dari sini.
  2. Syarikat Singapura yg menghasilkan iklan tu, bukan Malaysia.
Berapa ramai keturunan dari pelbagai suku kaum puak Indonesia yg menetap di Malaysia, salahkah jika orang Jawa Malaysia menari dan makan dgn tarian & makanan Jawa di Malaysia, salahkan orang Minang di N9 mengamalkan budaya Minang di Malaysia. Republik Rakyat China pon tak pernah marah dan melarang orang Cina di Malaysia menarikan tarian naga semasa CNY, malah berbangga lagi. Tanda suatu bangsa dan budaya itu hebat adalah ia diterima ramai di serata pelusuk dunia. Bukan menghadkan budaya berasaskan sempadan politik. Sebenarnya banyak budaya Indonesia itu sendiri tidak asli, bnyk yg ditiru dari India. Kain pelikat, sirih, segala adat dan tradisi Hindu berasal dr India, bukan Indonesia

MEDIA & INTERNET

Suatu perkara yg rakyat Malaysia harus sedar, media di Indonesia tidak sekecil di Malaysia. Di sini pusing2 jumpa balik BH, Utusan, The Star, NST, Nan Yang Siang Pau, Tamil Nesan etc. Dekat sana tak terkira banyaknya surat khabar, belum kira tabloid; stesen TV berapa banyak, stesen radio lak berapa bnyak. Jadi persaingan sengit. Media mesti memberi berita yg baru, eklusif dan tak sama dgn pesaing, Demo 5 orang pon masuk TV. Nampak tak?? Media perlu cipta suatu isu, walau kecil utk persaingan. Media yg mengapi2kan sentimen anti-Malaysia di NKRI. Berita mesti panas, utk bikin orng lg panas, so rating TV akan naik, surat khabar akan laku. Di tambah lg orng NKRI yg emosional lg senang media cari makan. Nak tambah perisa lg, buka lak portal berita online. Lg kecoh la dunia maya dengan perang maya dua negara. Nak tunjuk patriot lg serang dan hack website kerajaan dgn agensi perlancongan Malaysia. Ada kumpulan2 jalanan yg nak tunjuk hero dgn mengepung bangunan milik Malaysia; kedutaan, konsul2 diplomatik, pejabat perwakilan, kediaman rasmi & persendirian, bank & pejabat komersil. Ada orng Malaysia buat macm tu disini??

Lebih baik Indonesia tumpukan kpd negara sendiri dr sibuk kacau negara orng. Banyak rakyat disana yg tak cukup makan, banjir, gempa, rasuah & penindasan .Itu lg berfaedah.

MALAYSIA - SINGAPURA

Merlion, Singapore


Belum reda isu Malaysia - Indonesia, timbul pulak isu Malaysia -Singapura. Isu2 penting sebelum ni pun belum habis, timbul lak isu makanan. Kononnya coti canai, nasi lemak, nasi ayam ngan tah apa lagi sebenarnya berasal dr Singapura. setidak-tidaknya lg sedap dr Malaysia. Hadoi...tolonglah. Rmai family aku kt Singapura actually. Tak pernah pon bising pasal hal ni. Datng sini makan ok je. Singapura hakikatnya adalah jajahan Empayar Melaka dngn Johor. Jelas bahawa orng Malaysia yg membuka Singapura, bukan Stanford Raffles. Raffles cuma buka pulau tu kepada Eropah. Jelas bahawa Singapura mewarisi budaya Melayu Malaysia semasa pemerintahan Johor dahulu. Sama kes macam orng Indonesia ke Malaysia dan bawa budaya bersama. Roti canai tu bukan Melayu yg punya, India yg bawa, jd tak da hak sesiapa pun nk mengaku coti tu mereka yg punya.

Dari kita fokus isu kecil macam makanan ini baik settle isu besar macam isu kedaulatan pulau2, isu air, tanah, jambatan, dgn duit caruman pekerja.

-Black Antz-

Tuesday, September 22, 2009

Selamat Hari Raya!!!



Salam...
dah berabad aku tak update blog ni. Bukan sebab tak ada cerita, ceritanya banyak sanggat tapi tak sempat nak online, huh busy dengan assignment, dgan macam2 benda lain yang nak kena uruskan, tambahan lak ada masalah dgan internet connection. Pergh...boleh lak orng2 sekeliling apartment menumpang sekaki dgn kami punya wireless, patut r berat semacam. Lepas format baik (ye kot) dah dapat block orng luar dr masuk dlm wireless rumah. Nak sekat orang luar punya pasal, orang dlm rumah sendiri terblock skali, penyudahnya laptop dlm rumah lak yang tak dapat connection. tensen gak time tuh, dah la banyak nak communicate dngan orang via email.


Raya 2009M/1430H

tahun ni raya cam biasalah, huhu tiap kali raya dh ada tentative tetap. Pagi pg sembahyang raya. Tahun tak dapat masuk dewan utama sebab orang ramai, just dapat masuk kt dlm balai lintang sja. tahun ni cam x best sbb tak jumpa ramai kawan. Ntah la, mana p pon tak tau. Hmm ada la sorang dua yg pindah, tarawikh pon suram ja. Dulu best, geng mesti ramai haha bukan tarawikh, bersembang la...lama tak jumpa (tarawikh buat gak tau). Lpas semayang, balik rumah prepare utk orang mai raya. lpas tu p umah tok lak raya dgan tok haha 4-5 meter ja dr rumah ak bunyi cam jauh ja. Next destination is rumah Pak Jang(nizam), next rumah aku la, next rumah syazana(sbb ada permintaan khas dr khairul ehem2), next rumah Fuad UniMAP, next rumah Farhana, & last rumah Ain. Lpas tu baru bleh balik rumah, dh dkt pkul 3 petang. Pkul 4 nekad balik kampung, sbb lagi di tunggu lagi ramai lak student ayah aku pnoh dlm rumah. Haha cikgu lari dr anak murid.

lorong masuk rumah Tok dinamakan dgn nama Kedah MB official Residence
"Seri Mentalon", sapa p letak pon tak tau la

Dekat kg pun cam biasala pusing2 keliling rumah tok ja, sbb aku punya uncle2 pon dok keliling rumah ja. Next day p rumah Mak Long dkt taman tasik, hehe ada open house. Petang lak p Kuala Kedah. Pergh jammed la plak jalan Kuala Sungai dkt Kuala Kedah. Cam tak logik ja jammed jalan tgah2 bendang. Jambatan Tok Pasai Kuala Kedah boleh jammed?? dh jd cam Penang Bridge lak. Selalu ok ja jambatan tu. Biaslah tym raya camni ramai yg balik kg, yg p berjalan sana-sini nk beraya. Nak lepas jambatan yg tak panjang mana tu pon dh dekat 30-40 minit, satu tempoh masa yg tak patut bg di Kedah. Ingatkan dah lepas jambatan dah ok. Dlam kepala ingat mesti main road jammed gak, so amek la jalan belakang, jalan tgah bendang. Last2 jalan belakag gak yg jammed, padahal main road kurang jammed. Tersangkut dkt traffic light Kangkung, traffic light tgah kampung yg tak logik utk jammed. Kesudahanya sampai rumah maghrib la.
Jambatan Tok Pasai, Kuala Kedah



-Black Antz-

Thursday, July 30, 2009

Halal ke Haram???

Sebelum apa-apa komen, nak maklumkan aku seorang neutral. Cuma pemerhati keadaan semasa negara. Jadi jangan cakap aku ni sokong mane-mane pihak, cuma nak kita sama-sama berfikir. Jom aku kongsi gambar dan keratan akhbar ni.


Hairan??

Ingat tak dulu satu poster gergasi DSAI pernah didirikan dan menerima kritikan hebat pelbagai pihak dan dihukum haram oleh mufti.

Pelbagai hujah dikemukakan oleh satu pihak bagi mengharamkan poster berkenaan : dari sudut agama dan moral.

Manakala satu pihak lagi pun tak kurangnya berhujah bagi menghalalkan tindakan mereka menaikan poster berkenaan dari sudut legal/perundangan : dibenarkan oleh PBT.

Hari ni, menurut Berita Harian potret gergasi Datuk Seri Najib Razak didirikan di perkarangan Batu Caves. Najib akan membuat lawatan khas ke Karnival Batu Caves 1Malaysia.

Hmm, menarik kan??. Satu poster gergasi di simpang jalan bagi mengucapkan selamat hari raya dihukum haram kerana unsur pemujaan. Jadi apa pulak hukum poster gergasi di kuil Batu Caves??? makruh???

Atau halal sebab "berniat baik" . Kene tengok niat, niat baik tak apa, niat tak baik tak boleh. Jadi kalo berniat baik nak tolong orang, halal lah merompak harta orang???

Sama-sama kita tunggu, apa hukum poster Najib ni


From The Star :

Tuesday October 7, 2008

Council-approved giant cutout of Anwar draws flak

KUALA LUMPUR: The 12.2m high cutout of PKR adviser Datuk Seri Anwar Ibrahim in Batu Caves has drawn mixed reactions from the residents and politicians.

Selayang Municipal Council president Zainal Abidin Azim said Batu Caves assemblyman Amirudin Shari had submitted for approval the cutout which stands in front of Wisma Keringat in Batu Caves last month and the council approved it.

“I feel there is no reason this cutout should be an issue,’’ he said about the giant structure which is akin to those used to promote Bollywood stars.

However, Barisan Nasional assemblymen who are against the cutout costing RM5,000 that was put up on Sept 28 argued on religious grounds that it would be tantamount to idolising Anwar and that was prohibited in Islam.

Kuang assemblyman Abdul Shukur Idrus said, as a Muslim, Amirudin should know better than to put up the cutout.

“He should have consulted a religious group like the PAS for advice.

“This cutout just shows that the PKR is promoting itself with banners and posters,’’ he added.

Meanwhile, Sungai Burong assemblyman Datuk Mohd Shamsudin Lias said that it was a waste of public funds.

“Although there is a claim that the cutout is to wish the people Selamat Hari Raya, there are many other ways to do it.

“Besides everyone knows who Anwar Ibrahim is,” he said.

Amirudin said the cutout was initiated by activists and residents in the Batu Caves constituency to wish the people Selamat Hari Raya and it would be taken down once the duration date was up.

In Malacca, Umno vice president Datuk Seri Mohd Ali Rustam said the cutout showed that Anwar was idolised by PKR.

“I want to ask PAS whether the party gave the approval for the erection of the cutout,” he told reporters after a visit to the Kota Gemilang project in Ayer Keroh yesterday.

Perlis Mufti Dr Asri Zainul Abidin advised Anwar’s supporters not to be too extreme in their actions such as idolising the PKR leader.

“The action should be stopped immediately for fear that it would become a practise within the society.

“It can deviate the Muslim’s faith.

“I don’t blame Anwar because it was not him who put up the cutout but his supporters should not idolise too much.

“The structure must be brought down immediately,’’ said the mufti.


Kepada politician :
Agama tidak boleh dipermainkan demi kepentingan politik masing-masing tak kira la BN ke PR ke

Kepada rakyat :

Jangan buta!!!
Salah tetap salah walau apa pun niat dihati



Di dalam dan di luar gelangang

Dalam apa - apa juga situasi, perlawanan, pertandingan, majlis, atau tugasan kerja sekalipun, akan wujud golongan "diluar gelangang". Mereka duduk di luar, sama ada pernah masuk "gelangang" atau sebenarnya seumur hidup pun tidak pernah cecahkan kaki ke dalam "gelangang". Contohnya dalam perlawanan bola, yang main mestilah pemain bola sepak dan yang menonton : sebagai penonton, peminat, penyokong/penyorak pun majoritinya adalah pemain juga. Tetapi tidaklah professional pemain di dalam "gelangang". Lumrah , kebiasaanya orang yang di luar "gelangang" tidak akan pernah puas hati melihat prestasi orang di dalam "gelangang". WAJIB!!! mesti ada yang salah, dan dalam dunia dia sorang sahaja yang betul.

Dia akan menyorak gembira kalau perkara/keputusan dalam "gelangang" memihak kepada dia padahal orang lain yang berhempas pulas untuk mendapatkan keputusan berkenaan. Tetapi jika perkara/kesudahan/keputusan di dalam "gelangang" tidak memihak kepada dia, maka dia (yang di luar "gelangang") akan mula memaki hamun.
"Woi macam pondan!! "
"Itu pon x reti ke!!! "
"Itu pun tak tau ke!! "
"Adik aku pon boleh buat la"
"Kalo aku masuk la...ha ko mesti kagumnye..."
Cuba suruh orang tadi, yang kuat sorak tu masuk ke dalam "gelangang". Cuba tengok, adakah dia sehebat apa yang dia cakap di luar "gelangang" tadi??? Adakah dia lebih hebat dari orang yang di dalam "gelangang"?? Atau dia cuma hebat bersorak sahaja.

Selalunya mereka ini hanya pandai dan menang sorak sahaja. Cakap besar: dia tahu semua benda, dia boleh buat semua benda. Tapi bila dicabar masuk "gelangang" untuk "beraksi", alasan yang infiniti akan diberi.

Bila dicabar :

Penakut dan Pengecut : akan memberi sejuta helah untuk mengelak padahal dia yang cakap besar di luar "gelangang". Sebenarnya dia pun tidak tahu pun dan tidaklah sehebat mana. Cakap je besar, cakap nak gempak.

Pejuang sebenar : akan menerima cabaran untuk "beraksi" di dalam "gelangang". Dia akan cuba sedaya - upaya untuk membuktikan teorinya adalah benar. Dia akan merealisasikan teorinya semasa di luar "gelangang". Jika teori/rancangannya menjadi atau terbukti benar, maka dia akan menuai kejayaan dan ganjaran setimpal atas apa yang dilakukan. Pejuang sebenar tidak akan hanya menyorak di luar "gelangang". Tetapi, jika terbukti bahawa teorinya adalah salah dan tidak berupaya direalisasikan, dia sanggup menerima tanggungjawab dan memohon maaf.

Tidak semudah yang disangkakan sebenarnya. Di luar, kita lihat "gelangang" itu lantainya rata, cantik dan lancar dan orang di dalam "gelangang" itu yang bodoh. Bila berada di dalam "gelangang" barulah kita nampak bertapa bergunung-ganangnya "medan permainan". Penuh ranjau dan "drama".

Penyorak di luar "gelangang" tidak mempunyai hala tuju, perjuangan yang tidak ke mana. Penat sahaja yang dapat. Tetapi jika dia benar seorang pejuang, jangan hanya bersorak, masuk "gelangang" dan buktikan!!!


-Black Antz-


Sunday, July 26, 2009

Mandarin, Inggeris atau Bahasa??? dan silibus UniKL


Name tag : mesti submit 2 business card sebagai syarat mendaftar, card tak ada, JPM business card pon jadila hahaha

Bermula 23 - 26 Julai di PWTC berlansung tiga pameran iaitu
20th Malaysia International Food Processing & Packaging Exhibition 2009
20th Malaysia International Sign & Digital Printing 2009
Rubber, Plastic, Mould and Die Exhibition
: berkaitan makanan, percetakan dan pembuatan (manufacturing)

so aku pg la dgan 2 orang housemate/course mate utk tgok Rubber, Plastic, Mould and Die Exhibition atau Rubber PLAS 2009. Tujuannye sbb sem ni aku amek subject core course ak ; tool and die design dgan mould design dgn harapan dpt tambah pengetahuan pasal 2-2 subject tuh, lg satu kalo boleh nk tgok sendiri injection mould machine beraksi ato stamping machine. Last2 sebenarnye pameran jual machine hahaha ngok la tgok nama pameran pon patut dh awal2 tau ape sbenarnye pameran tu. Dkt Hall 1 & 2, (lpas register sbgai student padahal orng len register sbgai wakil industri/kilang haha) tgok keliling cam ade kt somewhere kat Taiwan ato China, nape?? sbb 90% adalah orang Cina. Dimana orang melayu??? Betapa orang kita lebih suka Jom Heboh, hiburan lembik!!!


Made in China

So disini wujud masalah bahasa, sbb bnyak sangat kami nak tanya. pg je msuk both ade la amoi2 atau wakil company sambut tunjuk itu ini. bile tanye dlm BI die jawab "Hah?!" , "Hmm?!", lg terbaik bile tanye trus die bagi katalog trus tunjuk spec machine, padahal tanye bende laen. Baru ak sedar betapa pentingnya Mandarin selain English ngan Bahasa. Memang patut MARA melalui UniKL jadikan Mandarin sebagai subject wajib universiti. Mase Miss Tan ajar dlm klas, sume orang gelak2, masuk lambat, test pon tiru, oral pon tipu, bile jd camni hmm x tau nak komunikasi cam mane.(aku seorang yg sangat beretika tau huhu)

Ade juga yg boleh speaking London, dan ade gak yg sbnarnye bole ckap Melayu. Tp most exhibitor datang dari China dan tak tau speaking pon. Yg cina Malaysia pun ade, dan Bahasa diorng pon lg bagus dari orang Melayu sendiri sbenarnye walaupun diorng adalah orang kilang yg kasar.Ye maybe diorng orang marketing, mulut manis, tp ade beza dr segi adab. Selain tu betapa perlunya kita boleh berkomunikasi dlm pelbagai bahsa laen especially dlm event yg libatkan orng luar. Tidak Allah ciptakan manusia berbeza-beza utk bermusuhan, ttp utk saling mengenali dan bertolak ansur.

Lagi satu pasal silibus UniKL. Ye aku mmang aku xde pengalaman industri, tp dr pengamatan ak td, betapa silibus UniKL memang seiring dgan kemajuan teknologi di luar campus. Ape yg tertulis secara teori terbentang secara practical dlm pameran td. Memang sebijik - sebijik ape yg dlm buku dgan ape yg ade kt pameran td. Tgok sendiri segala machinery dan harga satu-satu machine yg brnilai ratusan ribu ringgit, buat aku berasa mmang patut utk jage peralatan universiti yg jauh lbih mahal dr pameran td. Ye tu universiti punye, buat ape nk jage, tp ingat la junior kite pada mase dpan yg akan pakai machine tu akan maki :
"Sape la bodo sangat ni pakai bg rosak ni !!"

Pneumatic and hydraulic workbench


Kalo kite pun akan marah sbb x leh pakai sesuatu peralatan kerana dirosakan oleh orng sblom kita, so jgan buat cam tu. Satu digital vernier caliper dr jename x trname dr China pun RM280, ini kan famous Mitutoyo dr Jepun...huhu kt lab jd bahan mainan je...alatan precision kt lab satu kotak boleh beli Kancil..padahal xde la besar mana...huhu..satu workbench pneumatic or hydraulic pun kos RM 100,000 plus hmm ade berapa banyak workbench dkat Level 23 UniKL CC....dengan harga satu workbench boleh beli packing machine atau satu machine pemperosesan minuman, yg boleh cuci, isi, seal, label, pack trus dkt pameran tuh...dah boleh bukak kilang kecil dah....haha

Mitutoyo digital vernier caliper

Kepada student UniKL : hargailah peralatan yg kita ada walaupun rasa cam x best sbb susah gak sebenarnya nak dpatkan machine/facilities berkualiti, dah la sorang satu lg..

Kepada bangsaku : jgan terlalu mengejar hiburan, kitakan ketinggalan


-Black Antz-

Sunday, June 28, 2009

Argh!! penatnye panjat tangga!!!

Kolej Alamanda UiTM Kuala Lumpur (campus satelit)

Lokasi : Kolej Alamanda UiTM Kuala Lumpur
Hari : Sabtu

Tarikh : 27 Jun 09

Motif : hantaq adik dftar UiTM


Sabtu lepas aku ngan satu family (xcept kakcik) p KL nak hantaq adik
aku no 2, Syahirah msuk UiTM KL
sbenarnya sampai awal lg, dlm petang Jumaat dh sampai KL
pastuh p tidoq kt umah Cik Dan (pakcik la) kt Ukay Perdana

huhu bodoh tul
x tau lak boleh sampai straight dr Tol Jln Duta ke Ukay
pakai DUKE....lorgh senangnya sampai dr citu
haha x pa len kali kalo nak p umah dia dh tau dah
lama dah dia ajak p, tp aku ja yg bz (x tau bz pa)

berbelit jugak nak sampai Kolej Alamanda UiTM KL
aku cadang keluaq ikut Sprint (huhu cam boleh ja)
tp Cik Dan bawak ikut Pantai Dalam
pusing punya pusing jumpa gak Jalan Klang Lama

syahirah.mama@tasik.perlis

1st dapat offer ingatkn adik aku dpat UiTM Shah Alam
tp rupanya kena daftar di campus satelit baru di KL
nama asai kolej tu Wisma Shun LI
pastuh UiTM sewa sementara sbgai temporary campus
sementara tunggu UiTM Puncak Perdana siap sepenuhnya
hmm bole lawan UniKL ni hahaha
x leh la lawan.....UniKL tinggi lagi hahaha

okeh la...kat citu kolej kediaman..kat citu gak campus
so x payah susah2 ulang alik KL - Shah Alam
Level 5 sampai 15 utk siswa
Level 15 sampai 24 utk siswi
ada 2 blok....A ngan B
adik aku dpat blok A...pandai2 la berdikari

hmm sebenaqnya ada pengajaran berguna utk ak kt ctu
sepanjang tempoh pendaftaran...kelancaran dan keselesaan
adalah 2 perkara utama especially deal ngan parents
huh memula kena beratur dlm panas , pastuh baru la
diminta dftar dlm bangunan ber"ekond"

sepanjang pendaftaran sebenarnya OK
tp flow pendaftaran x jelas sangat..
ada flowchart yg ditampal..tp bkan dkat lokasi tumpuan utama
hmm x pe at least ade rujukan

ari nieh heboh dlm paper yg IPT yg buat pendaftaran
semalam ada buat saringan influenza A H1N1
dkat citu ada gak kaunter...tp penguatkuasaan kurang
kaunter kosong ja...x da orng...sepatutnya
semua student musti lalu kaunter tu
kalo btul2 nak saring suspek pesakit
pemeriksaan dibuat dgan sukarela
so brapa kerat r sangat nak declare penah g oversea
pastuh kalo didapati demam...kene kuarantin lak
huh ramai tuh orang kt citu...risau gak aku
kang x pasal merebak habis selsema tuh kt orng rmai

ni baru nak crita pasal pa penat nek tangga
cam ak ckap bdak pompuan dok level 15-24
ok camnieh storynyer
setiap blok ada 4 lif
2 lif dari basement ke level G sahaja (sungguh mmbazir)
2 lif dari level G ke 24...dngan dkat 2 ribu student
plus mak bapak ngan adik beradik lg
dh jd berape ramai..riban riban la

sepatutnya sorang student...just sorang waris je
bole nek atas...ni tak segale nenek, amah indon
ngan jiran tetangga...sekali nak heret nek atas reramai
bayangkan utk bergerak bagi jarak 6-7 meter (+/-)
stat beratur kul 10.30 dlm 12.15 baru nmpak pintu lif
ya Allah penatnye berdiri...ngan ramai orng lak tuh
yg kesiannye mak bapak yg sanggup beratur skali anak

ada satu family tuh...dah tau orng ramai
so x payah la bawak satu family beratur nek lif
bayangkan lif tuh penuh ngan family die je
wah...lemak berkrim dibenci ramai
"hah masuk...masuk lg
adik akak abng cepat nek reramai..."
aku ngan taktau malunye sound la family tu
kt pintu lif tuh...
"pakcik x yah bwak satu family..
ckup la
2-3 orng je teman nek atas...
ramai lg ni nak
nek atas"
hmm buat taktau je..lantak la

ramai gak yg serender...tingkat 24 pun
ada yg sanggup panjat tangga...pergh!!
tp truk gak la....dah tau dok level bawah
setakat level 5 tu ape la sanggat kalo nak banding
ngan level 20 ke...woi nek la tangga
buat sesak lif je...orng len boleh nek tangga
panjat sampai tingkat berbelas-belas
apa punya orng!!
penat gak petugas2 promote utk nek tangga

2 lif nak angkut beribu-ribu orng
lingkup la lif tuh
dah dapat nek dah...nak nek satu hal
nak turun pun satu hal lak
berjam tunggu nak nek...berjam gak la
nak turun dr atas ke bawah
nasib baek line clear tetibe waktu tuh
so cepat je sampai bawah

dah sampai bawah, bawak adik aku tu p makan
sbelum kami reramai tinggalkan dia kt citu haha
pandai2 la dikari dok citu...ntah brapa sem kt citu
sebelum campus Puncal Alam siap

hah lpas makan nk anta dia nek atas balik
hah mengada ja nek sendiri la...haha
hmm x pa la teman gak nek atas
kali ni aku nak pakai satu taktik khas ninja UniKL
digelar "teknik pintas lif style UniKL" hahaha
padan muka teknik ninja tu x berjaya...
sbbnya lif UniKL agak cekap...pastu lif kt cini ada
OC yg jaga..kalo x...dah bleh aku pintas lif
pastu pakai sorang2 hahaha

last option panjat tangga la makcik oi haha
woow tingkat 20 tuh...
adik aku bwat muka lak bile aku cadang nek tangga
haha dngan x sanggupnya dia panjat gak
ari ni dia kol dah 2 kali nek turun tangga
sbb lif full...ye la orng ramai nak pakai

fuhh sepanjang aku sewa apartmen kt Sentul Timur
tingkat 23 pun x penah panjat nek trun tangga tau
even waktu blackout pun...walau
tinggal satu lif pun....boleh dngan ckapnye bwak
bratus-ratus penghuni nek trun ngan senangye
kt UniKL walau kuliah tingkat 24 pun
x penah nek tangga...sbb lif masih berfungsi ngan baek
huhu kali ni aku tabik management UniKL
especially UniKL Pansera sbb dapat manage
ngan menten lif dgan baek

bersyukur gak kt UniKL waktu2 rush hour
especially waktu pagi kul 8-9
tegahari time lunch ngan time petang kul 5 lebeh
walaupun sesak gile ngan ramai orng
tp x de la sampai berjam2 tunggu lif..abeh lame
pun 10 minit la...smpai lmbat pun smpat lg
kjar lif utk smpai ke kuliah on time tau haha

so jangan biar situasi ni jd kt UniKL
tambah2 lg aku jd OC utk July intake ni
cikit sebnyak ak dh tempatkn diri aku
sbagai orng ramai@parents yg nak
g dftar anak masing2....so nmpak la
ramai yg komplen tu ni...mcam lg
makcik intan (x-UiTM) pun ckap malu je
die sbgai x-student...bnyak yg cam x btul sana-sini

apa2 pun tabik kt OC ngan petugas2 kt citu
sbab sabar ngan kerenah orng ramai
penat wo buat keje tuh...sabar je...cool je
even kene marah dpan orng ramai dngan staf UiTM
staf pun x patut jatuhkan moral dngan air muka OC
dr kalangan student senior dpan parent
nak marah...tegur blakang2 la...tak pun
marah time post-mortem nanti.....

smpat gak jumpa bdak kolej matrik aku dulu
ak x ingat la nama dia...tp cam muka ja
nak tegur tkut salah...pastu dia lintas dpan aku
terus ja ak cuit bahu dia...dia toleh
hah btul la bdak kolej aku...bdak kelantan
geng surau gak bdak ni...geng yg suka
tolong sukarela sana sini time matrik dulu
pergh dh jd MPP!!!...dia gelak ja aku ckap cam tu
smpat gak borak2 tanya khabar crita geng2 len
tp x sempat mintak contact ke kad ke
x pa la..x nak kaco orng tgah sibuk kang kene
marah lak...

kpada adik aku...gud luck kt tmpat baru
hehe Dunia Baru la

-Black Antz-

Friday, June 19, 2009

Reunion SKBL 95-00

Salam


agak lama x update blog nieh pasal masalah connection internet
wireless kt umah rosak pulak hui tensen rasanya dulu x de masalah
lak ngan
internet bile x on9 sehari
tp skang kalo x on9 2-3 jam tu x sah,


Acara : Reunion (kononnya)
Tarikh : 14 Jun 09
Hari : Sabtu
Tempat : KFC Aloq Staq (dpan Mai Din)
Kehadiran : kurang memuaskan (huhu)

yang mai ari tu (bazilah amek gambaq)

sabtu lepas, dngan kelam kabutnya aku balik dr KL
pasai nak p reunion klas darjah 6 aku dulu

2-3 ari sebelum tu dapat sms dr Bajen bgtau yg bdak2 pompuan klas dulu
ajak jumpa ramai2 kt Aloq Staq

aku memang excited gila nak jumpa balik semua bdak2 klas dulu ingat nk jumpa syafiq,acap,bajen,abadi, bdak2 pompuan yg ramai sngat
ak nak sebut
huhu

aleh2 yg mai x ramai pun

4 orng bdak laki, 6 orng bdak pompuan

aku, mizan, bajen ngan azizul
bazilah, nadia, shazana, maisarah, shawzani, ngan sabrina
adoyai, bunyi awal cam gempak ja ingatkan ramai
cara antaq mesej cam ramai ja nak mai

bajen (berdiri), azizul (L), mizan yg memalu (R)
aku.azizul.mizan

bnyak yg len x dapat mai
sbbnya ramai yg amek short sem la
ada program kt campus la, cancel last minit la
sakit la, bz la, konvoi la, x dapat contact la
sbb paling femes : kenduri
umah kawan la, umah tok la

nadia.shazana.maisarah.shazwani.sabrina.bazilah

woi mizan, orng makan bkan tidoq!!

asalnya janji pukul 11, pukul 12 baru nampal muka
mastermid utama si zaihana x dapat mai, tok dia sakit
hmm
just makan2, tanya pa crita la ni
pasai lama gila x jumpa
tp lepa ni buat memalu lak
haih kwan sendiri la woi
nak malu pa, pelik sungguh la
alah mula ja, pastu mula lak sesi kutuk2, gelak2

lepas makan
semua bergerak ke Pacific lama
(nama cam tu sbb ada Pacific baru lol)
hmm
smpai sana, just jejalan
window shopping sambil sambil
sambung sembang2 smpai x ingat donia!!
pastu bdak2 ni men boling lak
dan lg si bazilah p shopping baju
aik mana p sabrina the teenage witch ni??
hehe sambung dating rupanya haha
lantak la
masing2 dah "tua" dah haha

actually setiap kali raya, kami selalu berhimpun
di umah shazana sblum pukul 1,
acara tetap setiap kali raya yg x dirancang
aleh2 sebelum pukul 1 tngahari semua dah ada
kt umah shazana, hmm
mybe sbb umah dia paling ujung dlm taman
so destinasi paling last la dlm tanam
shazana ni ketua pengawas
dlam klas aku dulu
dari 30 orng, 4 orng ja bkan pengawas
hahaha lawak gila

hmm
bdak2 pompuan ni x puas ati
nnti kata nak plan lg, nak buat lg
tp kali ni lg besaq, lg ramai, dan
nak jemput cekgu lg
yes baru seronok

ok la
gud luck utk kengkawan
kepada
yg dah grad taun ni
yg dah bekerja taun ni
yg sambung study
dan ug nak msuk sem baru
jumpa lg!!

-Black Antz-

Saturday, June 6, 2009

Perarakan Panji - Panji Di-Raja SPB Yg Di-Pertuan Agong


Yang Di-Pertuan Agong
Sultan Mizan Zainal Abidin


Salam

Untuk kali pertamanya, aku p Dataran untuk tngok LIVE
Istiadat Mengarak Panji - Panji Di-Raja
sempena Keputeraan Rasmi Yang Di-Pertuan Agong
aku actually sampai lambat cikit,
dari atas Star boleh nampak pembawa panji-panji dah beratur depan Agong
hmm tp sempat lagi, sempat la tgok dlm 2-3 round perarakan
diorng akan menerima panji-panji dan akan mengarak panji-panji
dengan berkawat mengelilingi padang Dataran
tujuanya utk tunjukkan kepada semua Panji-panji tuh
lepas habis pusingan padang, berulah menghadap semula Agong
untuk kawad mara menghadap, untuk serahkan panji-panji
kepada pegawai unit masing-masing
sebagai tanda istiadat dah tamat.

Panji-panji Di-Raja dikurniakan oleh Agong
kepada unit-unit tertentu dlm ATM sebagai pengiktirafan
terhadap sumbangan unit-unit berkenaan kepada negara
Unit yg menerima panji-panji akan menerima gelaran "Di-Raja"
Panji-panji akan disimpan di pejabat pemerintah unit masing-masing
dan perlu dibawa ke medan perang kalo perang meletus
sebagai simbol maruah unit dan angkatan tentera
untuk anggota unit berjuang bermati-matian bg
mempertahankan panji-panji

Panji-panji sebagai ganti diri kepada Agong
jadi panji-panji perlu dijaga sebaik mungkin
umpama Agong itu sendiri
Panji-panji yang rosak dan perlu diganti akan
dikembumikan dlm satu istiadat khas
disebabkan statusnya sebagai lambang maruah unit

Jika panji-panji terkoyak, hanya isteri
kepada pegawai memerintah sahaja yg boleh
menjahit / membaiki kerosakan / koyak pada
panji-panji, ini satu penghormatan dan
lambang ketertinggian panji-panji.

so kat bawah ni adalah koleksi gambar2 yg sempat
aku snap, walau orng ramai dan kawalan yg
agak ketat dari polis dan polis tentera
Layan!!




poster di jalan

1st round


2nd round RAMD membawa panji-panji


RAMD semakin menghampiri

Pembawa panji - panji sedang melintas

Tentera Udara Di-Raja

Tentera Udara Di-Raja

mara menghadap

Pengacara TV 1 buat liputan

King's car view from front

King's car view from back

VVIP motorcar parade

pegawai - pegawai tentera keluar lepas abes perarakan

pegawai - pegawai tinggi Polis

Dato' Ideris Jusoh (x-MB Terengganu) Pengerusi MARA

motor Polis yang baru

kereta rasmi Panglima Tentera Darat (Jeneral 4 Bintang)

kereta rasmi Panglima Tentera Udara (Jeneral Udara 4 Bintang)

kereta rasmi Panglima Tentera Laut (Laksamana 4 Bintang)

5 Bintang adalah khas untuk Agong

bintang tiga??? komunis???
bukan la, ni simbol pangkat bagi Leftenan Jeneral bg Tentera Darat

Diplomatic Mission of Bosnia

Diplomatic Mission of North Korea

US President Barrack Obama????
This is Diplomatic Mission of USA

Diplomatic Mission of Islamic Republic of Iran

Diplomatic Mission of People's Republic of China

Pentas Di-Raja

hehehe time utk aku posing atas Pentas Di-Raja

Kerusi Agong

Kerusi Najib

Bendera rasmi ATM
(battle ensign)