Commercial

Sunday, July 26, 2009

Mandarin, Inggeris atau Bahasa??? dan silibus UniKL


Name tag : mesti submit 2 business card sebagai syarat mendaftar, card tak ada, JPM business card pon jadila hahaha

Bermula 23 - 26 Julai di PWTC berlansung tiga pameran iaitu
20th Malaysia International Food Processing & Packaging Exhibition 2009
20th Malaysia International Sign & Digital Printing 2009
Rubber, Plastic, Mould and Die Exhibition
: berkaitan makanan, percetakan dan pembuatan (manufacturing)

so aku pg la dgan 2 orang housemate/course mate utk tgok Rubber, Plastic, Mould and Die Exhibition atau Rubber PLAS 2009. Tujuannye sbb sem ni aku amek subject core course ak ; tool and die design dgan mould design dgn harapan dpt tambah pengetahuan pasal 2-2 subject tuh, lg satu kalo boleh nk tgok sendiri injection mould machine beraksi ato stamping machine. Last2 sebenarnye pameran jual machine hahaha ngok la tgok nama pameran pon patut dh awal2 tau ape sbenarnye pameran tu. Dkt Hall 1 & 2, (lpas register sbgai student padahal orng len register sbgai wakil industri/kilang haha) tgok keliling cam ade kt somewhere kat Taiwan ato China, nape?? sbb 90% adalah orang Cina. Dimana orang melayu??? Betapa orang kita lebih suka Jom Heboh, hiburan lembik!!!


Made in China

So disini wujud masalah bahasa, sbb bnyak sangat kami nak tanya. pg je msuk both ade la amoi2 atau wakil company sambut tunjuk itu ini. bile tanye dlm BI die jawab "Hah?!" , "Hmm?!", lg terbaik bile tanye trus die bagi katalog trus tunjuk spec machine, padahal tanye bende laen. Baru ak sedar betapa pentingnya Mandarin selain English ngan Bahasa. Memang patut MARA melalui UniKL jadikan Mandarin sebagai subject wajib universiti. Mase Miss Tan ajar dlm klas, sume orang gelak2, masuk lambat, test pon tiru, oral pon tipu, bile jd camni hmm x tau nak komunikasi cam mane.(aku seorang yg sangat beretika tau huhu)

Ade juga yg boleh speaking London, dan ade gak yg sbnarnye bole ckap Melayu. Tp most exhibitor datang dari China dan tak tau speaking pon. Yg cina Malaysia pun ade, dan Bahasa diorng pon lg bagus dari orang Melayu sendiri sbenarnye walaupun diorng adalah orang kilang yg kasar.Ye maybe diorng orang marketing, mulut manis, tp ade beza dr segi adab. Selain tu betapa perlunya kita boleh berkomunikasi dlm pelbagai bahsa laen especially dlm event yg libatkan orng luar. Tidak Allah ciptakan manusia berbeza-beza utk bermusuhan, ttp utk saling mengenali dan bertolak ansur.

Lagi satu pasal silibus UniKL. Ye aku mmang aku xde pengalaman industri, tp dr pengamatan ak td, betapa silibus UniKL memang seiring dgan kemajuan teknologi di luar campus. Ape yg tertulis secara teori terbentang secara practical dlm pameran td. Memang sebijik - sebijik ape yg dlm buku dgan ape yg ade kt pameran td. Tgok sendiri segala machinery dan harga satu-satu machine yg brnilai ratusan ribu ringgit, buat aku berasa mmang patut utk jage peralatan universiti yg jauh lbih mahal dr pameran td. Ye tu universiti punye, buat ape nk jage, tp ingat la junior kite pada mase dpan yg akan pakai machine tu akan maki :
"Sape la bodo sangat ni pakai bg rosak ni !!"

Pneumatic and hydraulic workbench


Kalo kite pun akan marah sbb x leh pakai sesuatu peralatan kerana dirosakan oleh orng sblom kita, so jgan buat cam tu. Satu digital vernier caliper dr jename x trname dr China pun RM280, ini kan famous Mitutoyo dr Jepun...huhu kt lab jd bahan mainan je...alatan precision kt lab satu kotak boleh beli Kancil..padahal xde la besar mana...huhu..satu workbench pneumatic or hydraulic pun kos RM 100,000 plus hmm ade berapa banyak workbench dkat Level 23 UniKL CC....dengan harga satu workbench boleh beli packing machine atau satu machine pemperosesan minuman, yg boleh cuci, isi, seal, label, pack trus dkt pameran tuh...dah boleh bukak kilang kecil dah....haha

Mitutoyo digital vernier caliper

Kepada student UniKL : hargailah peralatan yg kita ada walaupun rasa cam x best sbb susah gak sebenarnya nak dpatkan machine/facilities berkualiti, dah la sorang satu lg..

Kepada bangsaku : jgan terlalu mengejar hiburan, kitakan ketinggalan


-Black Antz-

1 comments:

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

nice info...im appreciate it..hoho

Post a Comment