Commercial

Saturday, December 19, 2009

Delayed Liputan Terkini

Salam


ORANG TUA

Baru-baru ni kawan skolah rendah + skolah menengah,Pak Jang @ Saiful Nizam buat kenduri, eh mak dia buat kenduri, kakak dia kawen. Haha macam dia lak yg kawen. Tym akad nikah lg ayah ak dok usik dia haha padan muka. Aku pon kena tempias gak, kena teman si Nizam yg pemalu nak mampos ni. Tym kenduri ak temankan dia jd "orang tua" penyambut tetamu. Alah kebiasaan most senior member of the family akan duduk depan rumah sambut tetamu. Disebabkan dia la anak lelaki sulung & ayah dia dh meninggal 2 tahun lepas, so dia la jd "orang tua" plus menjai wali haha. Kembong beb 3 poket baju melayu dia dgn duit hahaha. Aku lak disalahsangka jd adik bradik si Nizam ni lol. Ada gak yg terkejut, "Wah mudanya tuan rumah!". Jenuh jugakla nk explain. Siap dapat soklan cepumas lg, "Tuan rumah bila plak" haha merah muka si Pak Jang. Nasib ada uncle dia yg teman skali. Tu pon ada gak yg masih bertnya. Xleh blah ada kawan sendiri yg tanya,memang makan terajang lpas mkan nasik dkt situ gak ngan Nizam ni haha.
To Pak Jang:
Tak pa, pengalaman tu Pak Jang oi.


AWAL MUHARAM 1431H

Selama ni mama la yg slalu ingatkan pasal Awal Muharam dgn tarikh2 penting lain dlm Kalendar Hijrah. Tp dis tym mama lupa lak, huhu bz shopping utk buka skolah,ayah pon sama lupa.Aku pon teringat sbb tgok takwim hijrah yg ada jadual waktu solat. "Eh mama, ayah, tak baca doa akhir taun lg ni?" "La,ya ka?". Baru la kelam kabut satu family nk bca doa. Wktu yg sama satu Malaysia @ seluruh Malaysia (bkan 1Malaysia) tgah fokus final bola sukan SEA Loas; Malaysia VS Vietnam.Adik ak yg x minat bola pon tgok gak sbbnya dgn alasan si kembar Zakuan & Aidil tu cute, xleh trima langsung alasan. Dan macam biasa rakyat 1Malaysia yg hipokrit menyanjung tinggi kemenangan Malaysia ke atas Vietnam walaupon sblom ni krtitkan & kutukan yg melampau trhadap pasukan bola negara. Menang sorak, kalah kutuk. Rupanya Malaysia blom belajar dr sejarah especially kes Anak-anak Sidek dgn Nicol Ann David. Kes Nicol contoh terbaek. Bila dia menang, semua sibuk nk bg anugerah, panggil bg ucapan la, jemput makan malam la, lancar tu ini la. Pastu bila dia kalah,semua kutuk dia. Padahal bukan salah Nicol. Yg salah rakyat Malaysia especially para VIP. Bila hang jemput Nicol pi majlis hang, bila dia nk practice? Ang dh kacau masa latihan dia, dia x pi satni VIP ni kata Nicol sombong. Ni jadinya, waktu latihan yg berguna terabai semata-mata nk layan jemputan VIP tu, VIP ni ke majlis tu & majlis ni. Bila dia kalah kutuk. Aik tajuk ak Awal Muharam, pastu masuk bola, pastu squash plak. Adeh...

To all Muslim:
Happy New Year 1431 Hijra

To Malaysian:
Ubah pemikiran; pencapaian didahulukan (uwek)

INTRA

Fiuh! (tiru gaya Mr Jaya Bhanu) penat gak usaha nk dapat tempat intra nieh. Intra tu apa? adagak yg xtau, Intra tuh Industrial Attachment, ada gak panggil Practical, Industrial Training atau Latihan Industri lol sama la tu habaq hang. Mintak Honda,Jhotoworks Sg Ptani; xdapat sbb dh penuh & ada yg x reply balik,senyap ja, lpas tu apply Modenas & Perwaja dkt Gurun; Modenas sat kata ada,sat kata penuh,sat kata boleh,pastu call ckap penuh, stu company dkt Jitra xda reply terus, Asia Composite Manufacturing (Vendor Boeing) dkt Bkit Kayu Hitam cakap xamek student intra.Last apply luaq Kedah trus, apply dkt Ingress Corp Bangi. Kebetulan ada A'an & Kak Dilla kt situ Lepas 2-3 kali call staff in charge,nama Tn Fazilun, dia cakap OK, boleh. Fuh lega. Tempat tinggal lak kebetulan x-qubemate ak kt KMK,si Hakim Masdan bagitau yang bilik dia kosong. Dah ok kat situ.Maknanya ak dah reunion dgn x-cubemate hahaha.Rumah dekat ja dgn UniKL MFI Bangi Section 14, intra dkt Section 13. Memang ak prefer dpt Bangi sbb penah stay di MFi satu sem. Agak familiar dgn Bangi.Tp lg suka kalo ak dapat dkt Kedah. Intra kt Bangi lg rapat la ak dgn geng satu Foundation dlu yg skarang student UniKL MFI & UniKL MIAT. Geng yg len ada yg dh start intra,mcam Pak Ya yg jd 1st student yg intra giler awal, habis paper final trus masuk kerja. Excited nk intra, tp cuak pon ada gak,sbb rasa blom cukup knowledge & experience. Tak pa,nama pon latihan industri.Hope intra dapat matangkan ak huhu

To myself:
Caiyok!!!

till then...

-Black Antz-

1 comments:

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

mr jaya punya trademark dia tuh , fiuh!... aku pun teringat masa dia mengajar ... hehe ,

Post a Comment