Commercial

Tuesday, August 2, 2011

Insiden interview

1. Hahaha

2. Ok, nak cerita ckit pasal kejadian masa interview minggu lepas, aku memang suka update lambat :P. Aku kena interview kt Penang, Seberang Prai or Auto City to be accurate. Dapat call, masa call tu aku tak tanya betul2, so aku call balik company tuh tanya detail location company tu, sbb ak tak tahu.

3. Orait, receptionist tu cakap, "Tak pa, tak pa, you mai esok, you call I balik, later I guide you mcam mana nak mai sini ok?. Dia tak mau bagitau detail, kononnya nanti dia guide slow-slow, bagi landmark apa nak follow etc. Ok lah.

4. Esoknya aku & ayah aku pon siaplah awal-awal, bertolak dari rumah. Dalam jam 12 tgahari macam tu kami dah lintas sempadan Kedah-Penang. Awal lagi, so singgah sat kat rumah cousin, Abang Joe, sorang cikgu, elok-elok saja baru balik dari sekolah, balik awal sikit haritu sebab kami dah cakap nak singgah.

5. Lepas solat Zohor, kami jalanlah, Abang Joe yang drive sebab dia tahu jalan & familiar dengan area situ. So sampai dekat Auto City, aku pon call lah balik receptionist tu, introduce diri macam semalam, minta dia guide pulak ke kilang. 

6. Aku pun bagitau lah location kami, dia cakap salah: "Ayoyo, you salah pi lah, kilang dok seberang sini (lintas highway ikut tunnel). "Owh salah la, alamak, so can you guide me there?". "Ok you patah balik bla bla bla" sampai lah ke kilang tu berpandukan segala landmark yang dia cakap.

7. Fuh sampai awal, dalam 45 min awal. Dalam hati gumbira, first impression dah baik, sampai awal. Report dekat post guard, lekat tag "Interview" dekat baju, masuk ke lobi, cari receptionist tu, dia suruh duduk dulu, sebab masih awal. So aku pon relax. 

8. Mula-mula dia suruh isi application form, tapi cakap sudah buat online. Ok, duduk tunggu dulu. Dalam 10 min sebelum sesi baru lah receptionist tu panggil aku balik ke kaunter. "You ada interview dengan sapa? Aku cakaplah C.H. Tan & dia pon check habis lah dalam database. "Eh tak ada pon, you cakap betul-betul ni, C.H. Tan ka, C.S Tan ka, C.B. Tan ka, B.W Tan ka, yang mana satu ni" "Ah sudah" aku dalam hati. 

9. Habis semua staf dengan surname Tan dia call tanya, semua cakap tak ada nak interview siapa-siapa, kecuali seorang respond cakap ada, tapi bukan dengan aku. Aku tegaskan dekat dia, ulang balik semua detail dalam first phone call yang aku dapat semalam. "Ayoyo, you dah salah mai kilang lah, staf yang nak jumpa you tu dekat P5 (Plant 5) seberang highway sana tempat you pi tadi" " Hah? pulak, tadi you yang cakap suruh mai sini" , adus -_-"

10. Ok, rupanya company tu ada 5 kilang/plant dekat situ. Pergh.

11. Nak jadi cerita lepas drop aku, ayah & abang Joe pi lunch. Alamak, so aku pon call lah minta ambil aku balik dekat kilang untuk ke tempat yang first sampai tadi, tapi kena lajak ke depan lagi. Nasib lah dah habis makan, saja tengah sembang-sembang, kalau jenuh la tinggal makanan cepat-cepat nak ambil aku pulak.

12. Dari sampai awal 45min, sekarang aku dah lambat 20min dari waktu yang dijanjikan. Punah first impression. Sampai saja ke venue sepatutnya, lagi sekali register masuk etc etc dalam keadaan aku lupa nak sign keluar dekat kilang tadi, cepat-cepat berkejar ke lobi. Fuh.

13. Untuk bantu aku, receptionist dekat kilang awal tadi dah inform another receptionist yang bertugas di Plant 5 yang aku ada interview di sana & perlukan bantuan. Marah tu tak adalah, sempat jugak aku ucap thanks dekat first receptionist tadi. Sebab dua-dua salah tak confirmkan masing-masing dengan jelas. Aku pon tak sangka banyak branch rupanya.

14. Isi form dengan sepantas mungkin, jd tulisan pon macam cakar ayam, buat malu ja. Interviewer pula cari aku dekat lobi, malu pon ada. Tak pa lah jd pengalaman huhu. So masuk ja ke dalam bilik interview tu, first sekali aku apologize la sebab lambat, so kena cerita dari awal huhu.

15. Nak share sikit: 10 Deadly Sins of Interviewing: Top Ways to Bomb a Job Interview, ihsan dari JobStreet.com Malaysia. Sila log in facebook untuk view, tak mau paste dekat sini, panjang berjela.

To all readers:
Doakan aku dapat post engineer yang aku apply tuh. amin!!!

Thanks to : 
Ayah & Abng Joe, my cousin for the interview.

till then, assalamualaikum

1 comments:

miss eyntan said...

Amin.. InsyaALLAH.. Good luck!!! :)

Post a Comment