Commercial

Tuesday, March 23, 2010

Penat-Tired-Penat

Salam

Penat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fuh sejak 2 minggu kebelakangan ni agak penat dgn tempat kerja @ praktikal. Selalu bila bunyi loceng 5.30 pm aku dh siap utk balik, punch out & berambus balik, dkt pkul 6.00pm dah smpai kat umah. Boleh la duduk berehat jab tgok TV atopun singgah jab Warta Bangi utk beli apa2 yg perlu. Sekarang ni sejak bermula stage fabrication di shop floor dah mula balik lewat. Huhu nak bwat cana, dlu aku more to management : purchasing, outsource, receive material, material control etc. Skarang dh kna sekali terlibat dlm team fabrication utk checking fixtures yg bertimbun2...adoi. Sepanjang hari bergerak sana sini, bergelumang dgn minyak & kotor, dlu smart bersih je dok dlm opis shop floor haha padan muka, sekali mesin basuh kt umah ada masalah dgn paip lg la malas aku nak basuh seluar dgn jaket tuh. Penat sbb kena operate Romer arm yg memenatkan belakang aku, kena buat fitting sana sini, kalo tak ok maybe kena buat machining skit, kdang2 aku mitak tolong ja staf len utk machining, tp kalo sebok sangat suma orng trpaksa la buat sendiri. Lagi penat dgn arahan yg tak clear, overlapping instruction & interest, management pon kdang2 k.o. . Penattttttt....

Kelebihan yg tak disedari

Actually bnyak benda/faedah yg aku tak sedar, indirectly bnyak bende yg aku belajar/improve.
  1. skill machining yg lama aku dh tinggal : huhu dpat la ingat balik ckit
  2. know how knowledge dlm CF fabrication (fitting, assembly & checking) : benda yg aku patut belajar next sem aku dh dpt scara praktikal sem ni
  3. dpat belajar Romer arm & layout measurement : betul2 praktikal punya, bkan maen2 lg termasuk teknik2 "rahsia" haha
  4. improve social skill : aku nieh segan2 pendiam gitu haha so bila blend masuk dgn pelbagai lapis umur,background,skill,perangai dpt sedikit sebnyak mematangkan aku
  5. improve English @ Manglish : dkt kilang ada sorang Korean , Mr Choe sbgai advisor la, dia ni pakar gak machining & fitting rupanya, so bnyak consult dia nieh utk apa2 benda berkaitan CF, so xkan cakap klantan kot, english la, tp jd manglish haha tambah dgn english Mr Choe ni mesti ada suffix/tambahan akhiran cam kita malayian femes dgn "lah" camtu la korea, kdang2 tak paham pon ada, angguk ja "Yes" haha kdang2 tnya bnyak kali baru paham, huhu xpe lama2 ok lah
  6. politik dan realiti dunia kerjaya : nnti gheja camni la keadaanya pedot oi...


Jd kesimpulanya : aku rindu nak balik campus!!!!!!! eh ???

To me :
dah pi tidoq...

sekian : no comment

till then, assalamualaikum



1 comments:

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

boleh buat fyp project gak nie.. mantap..

Post a Comment