Commercial

Wednesday, March 3, 2010

New task : Bidan terjun!!!!

Salam

Hadus!!! ak kena jadi bidan terjun!!! Kena ambil alih tugas staf lain kt company huhu. Sebelum ni task ak lebih kepada shop floor management : pantau perjalanan projek, rekod keluar masuk barang, purchasing, receive material, outsource, detail drawing etc dlm Department Machining & Trial. Tapi utk kali ni ak kna cover task dkt Measuring Department. Dlu hampir2 aku diserap ke Design Center, tp ak xmau la, memang nmpak cam lg selesa dduk level atas dgan environment office dgan aircond lg. Tp duduk lama2 xsyok tp bnyak pressure, tak free, environment static ja, nk bukak music pon xleh (bleh tp tym bos xde la haha). Bila di shop floor bnyak bergerak, bnyak kebebasan, dgn shop floor tertutup ada ckit privacy kt situ. Alah office kt shop floor pon ada air condition gak, bilik CMM beku terus mcam blik measurement kt city campus level 21.

Metrology : room 2107

Abang Halim

Main reason utk ak cover Measuring Dept sbb the only full time expertise,Abng Halim, di-assign-kan task di South Korea. Staf2 laen sume busy dgn task memasing. Memang semua orng multitasking tp xleh la bagi full time commitment di Measuring Dept. jd bdak intra cam aku la kna ambil alih task dia. Utk former task ak lak bos2 len dh amek alih. Almaklumlah, dh darurat, bos2 dh turun msuk shop floor, dlu meeting dlm aircond dkt Obeya Room, skarang meeting berpanas di morning market meeting area kt shop floor. Main task di dept adalah utk siapkan sume projek checking fixtures (CF) secepat mungkin. Task merangkumi :
  1. assembly CF
  2. fitting CF
  3. verify data CF (internal & external-costumer)
Checking fixtures making : Isma in action

Nampak mcam senang ja, tp actually susah gak. Kalo die (acuan) fabrication, die lebih kepada positioning, tepat, boleh masuk dah ok. CF lebih kepada accuracy dalam 0.1-0.2 atau 0.5 micrometer tolerance. Takut gak, keburukan buat task ni bnyak risiko utk kesilapan & accuracy lari boleh sebabkan delay, dan ak kene extra peka. Kelebihannya, ak dapat belajar fixtures satu semester awal, bukan secara teory, tp secara practical : buat sendiri hampir 12 CF, ha, amek kau haha.

CMM room : Cik Dzulkafli tgah explain dkt visitor dari Ins Latihan PERDA Penang
Contoh Romer Arm

Contoh Faro Arm di campus

Utk CF ni ak kena master balik beberapa machining skill : drilling, turning & fitting. Ak kna master juga 2 peralatan utama dlm fabrication CF : Romer Arm & CMM. Romer arm (RA) tu lebih kurang mcam Faro Arm(FA). Cuma Faro ak belajar guna mainly utk reverse engineering, Romer mainly utk accuracy check. CMM = center measurement machine. Kat sini pakai single column. Utk CMM alhamdullillah ak dh boleh operate bende tu, tp Romer ni yg bnyak procedure & step nk kene ikut. Hmm aku ada seminggu shaja utk master RA & CMM. CMM dah ok, just RA ja blom habes explore, dgn software dia lg huhu

Songdo New City, Incheon South Korea : ICSB partner base

To me:
Hopefully ak dapat accomplish task ni sebelum Abng Halim balik dr Korea : dgn jayanya

till then, assalamualaikum


4 comments:

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

mak aish... tak pasal2 kena amik task baru... sampai bila agaknya task baru tuh??

P/s: patut aku jarang melihat kelibat kau di FB... hu ha..

Firdaus Isa said...

sampai staf tu balik dari korea la, ada la 2 minggu, dah ak yg start, ak kna habeskan la,
ak jarang kt FB skarang sbb ada staf pinjam laptop ak pg buat review dgn costumer kt lua, pastu task ak dah bukan management lg, kalo management, boleh la ak curi2 on9, skarang ni dh msuk measuring room, tym rehat & malam je kot ade mase nk on9

Alia said...

gle laa.
skali dy update,
panjang cm karangan pmr.
haha. gud luck!! bagus2.
ko adalah antara bdk praktikal yg btol2 kena praktikal a.k.a kena basuh kaw kaw. haha
yg len, aku dengar cter, manjang kena photostat,uat air, jaga reception, tlg angkat tepon. haha
gud luck bro!

Firdaus Isa said...

alia : haha aku minat menulis actually, suke gile kne bwat karangan BM ke BI ke, bile ade bahan,ade idea, berkajang2 sampai kajang aku menulis pon tak sedar, tp tym xde idea, sepatah pon susah
FYI, ade lg yg lg truk dr aku, contoh Afiq PDE siap balik kul 1-2 pagi siapkn keje, memang cam keje betul, tp elaun masyuk, pdan la dgn keje

Post a Comment