Commercial

Tuesday, February 9, 2010

Just not our luck & just not our time

Salam

Kalo tgok Tv pasal masa dulu2 mesti akan ada komen dr orng tua yg lebih kurang camni

"Hidup masa dulu susah, tak macam sekarang"
Kadang2 parent kita pon akan sebut ayat yg lebih kurang. Memang jika dibandingkan hidup masa dulu agak susah berbanding sekrang. Tp itu kalo dibanding dari segi teknologi & kemudahan prasarana. Memang zaman sekarang lebih senang. Tp kalo dibanding dari segi makan & keperluan, zaman dlu makanan lbh murah, barang banyak, sumber masih banyak. Dengan sawah bendang, tanah kebun dh boleh hidup, skolah darjah 6, atau SRP(PMR) dah kira ok. Tp zaman skarang makanan dh mahal, stok bekalan semakin kurang, suma benda makin mahal. Ada ijazah pon blom tentu jamin kerja.

Nampaknya seolah-olah kita Generasi Y pulak akan alami hidup mencabar macam nenek moyang kita. Most of Gen Y baru nak memulakn kehidupan dewasa, baru nk berdiri atas diri sendiri tetapi perlu lalui zaman sukar mcam sekarang & masa hadapan yg tak menentu.

Harga barang makin naik
Kualiti hidup makin tinggi
Persaingan hidup makin sengit
Keadaan politik makin tak stabil
Keamanan & hubungan kaum ada yg cuba provoke utk kepntingan diri
Jenayah makin mnjadi2
Perang sana sini
Tikam belakang sana sini

Haih apa nk jadi dunia ni, memang jd impian smua orng utk bina hidup selesa & senang, tenang. Tapi memang just not our luck & just not our time la skrang ni.

Kalo keadaan ni berterusan, tak tau la apa nk jdi masa depan, susah2 zaman dlu tak secomplicated zaman skarang. Ntah maybe ni fikiran aku sorang ja kot hmm. Hopefully keadaan akn mnjdi lebih baik utk masa depan. Amin!!!

To the world:
Please make a change...we are getting worst

To me:
Chaiyok!!!

till then..
-BlackAntz-


1 comments:

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

apa lagi..must do something..rather than do nothing..

Post a Comment